Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Γαλλία

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ



Η Διαρκής Επιτροπή για την Ιατρική Εκπαίδευση (SCOME) της HelMSIC ξεκίνησε συλλογή στοιχείων για την Ιατρική Εκπαίδευση και τις Ιατρικές Ειδικότητες στο εξωτερικό. Πρώτος σταθμός η Γαλλία. Αν θέλετε να διορθώσετε κάποιο από τα παρακάτω στοιχεία ή να βοηθήσετε στην προσπάθειά μας, στείλτε email στο nome@helmsic.gr

Επίσης, ειδικά για τις ειδικότητες υπάρχει διαθέσιμο σε όλους τους φοιτητές Ιατρικής παγκοσμίως το project ''Residency Database'' (
http://www.helmsic.gr/residency-database) που συνδιαχειρίζονται η HelMSIC και η IFMSA-Spain.

Ιατρική Εκπαίδευση και Λήψη Ειδικότητας στη Γαλλία

Στην Γαλλία, οι προπτυχιακές σπουδές διαρκούν 6 χρόνια, από τα οποία τα 3 πρώτα χαρακτηρίζονται ως προκλινικά (''1ος κύκλος'' ονομάζεται στη Γαλλία) και τα επόμενα 3 ως κλινικά. Στο τέλος του πρώτου χρόνου σπουδών, όλοι οι φοιτητές δίνουν εξετάσεις σε εθνικό επίπεδο. Από τις εξετάσεις αυτές, περίπου 1 στους 8 (ανάλογα με την Ιατρική Σχολή) προχωρά στο 2ο έτος και συνεχίζει τις σπουδές του.

Στα 3 τελευταία έτη (''κλινικά έτη''- ''externship''- ''2ος κύκλος''), οι Γάλλοι φοιτητές βρίσκονται τα πρωινά στα νοσοκομεία όπου εκπαιδεύονται, ενώ τα απογεύματα παρακολουθούν θεωρητικά μαθήματα. Στη διάρκεια των τριών αυτών ετών, έχουν την υποχρέωση να συμμετάσχουν σε 36 εφημερίες στα επείγοντα.

Στο τέλος του 6ου έτους σπουδών, ακολουθεί άλλη μια εξέταση σε εθνικό επίπεδο ("épreuves classantes nationales''). Ανάλογα με τον βαθμό επίδοσης γίνεται κατάταξη των αποφοίτων και ακολουθούν δηλώσεις προτίμησης για ειδικότητα και πόλη. Η έναρξη της ειδικότητας (''3ος κύκλος'') γίνεται ανάλογα με τον βαθμό κατάταξης.
Η διάρκεια της λήψης ειδικότητας στη Γαλλία είναι 3 χρόνια για τη Γενική Ιατρική και 5 (κατά κανόνα) για τις υπόλοιπες ειδικότητες. Οι ειδικευόμενοι, από την έναρξη της ειδικότητάς τους, αρχίζουν να δουλεύουν πάνω στο διδακτορικό τους (''Thesis'').

Οι φοιτητές Ιατρικής των ελληνικών Πανεπιστημίων πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα: Βάσει της Οδηγίας 2005/36/EC της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει αυτόματη αναγνώριση του πτυχίου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων αν ισχύουν κάποιες τυπικές προϋποθέσεις.
Από το 2004 και μετά, φοιτητές Ιατρικής από χώρες της Ε.Ε. (και κάποιων ακόμα χωρών), άρα και την Ελλάδα, μπορούν να λάβουν μέρος στις εθνικές εξετάσεις κατάταξης ("épreuves classantes nationales''). Αυτές είναι πλέον ενιαίες για όλη τη Γαλλία (υπάρχουν 7 εξεταστικά κέντρα, τα θέματα όμως είναι παντού ίδια) και εξασφαλίζουν σε μεγάλο ποσοστό κάποια θέση ειδικότητας, απλά αυτοί με τους μεγαλύτερους βαθμούς διαλέγουν πρώτοι κ.ο.κ. (κάτι σαν το σύστημα των Πανελλήνιων Εξετάσεων). Απαραίτητο για συμμετοχή στις εξετάσεις είναι οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκονται στο 6ο έτος των σπουδών τους ή να είναι κάτοχοι πτυχίου Ιατρικής Σχολής. Είναι πολύ σημαντικό, ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις για τους φοιτητές χωρών Ε.Ε., αλλά συναγωνίζονται για τις ίδιες θέσεις με τους Γάλλους.
Για φέτος, όσοι/ες ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στις εξετάσεις πρέπει να στείλουν στο Γαλλικό Υπουργείο Υγείας μέχρι τις 30 Μαρτίου κάποια δικαιολογητικά. (Πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.sante.gouv.fr, ή στείλτε μας email στο nome@helmsic.gr για να σας στείλουμε κάποια σχετικά έγγραφα-στα γαλλικά )



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου