Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Ιατρικές Ειδικότητες



Κάθε φοιτητής Ιατρικής, αφού έχει ολοκληρώσει τις προπτυχιακές του σπουδές, θα έρθει αντιμέτωπος με τη "γνωστή γραφειοκρατία" προκειμένου να συμπληρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να συνεχίσει είτε με το αγροτικό είτε με την ειδικότητα που ο ίδιος επιθυμεί. Όσον αφορά στις ιατρικές ειδικότητες οι φοιτητές έχουν αρκετές επιλογές. Μπορούν να γίνουν ειδικευόμενοι είτε στην Ελλάδα είτε σε κάποια χώρα του εξωτερικού.
Το blog αυτό έχει ως στόχο να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικές με τις ιατρικές ειδικότητες σε χώρες κυρίως της Ευρώπης έτσι ώστε να διευκολύνει όσους ενδιαφέρονται.

Απαραίτητες διαδικασίες για ειδικότητα σε χώρες της Ε.Ε.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ



ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Εισαγωγικές παρατηρήσεις

Τυπικές προϋποθέσεις




Με βάση την οδηγία 93/16 της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήκοοι κρατών- μελών της Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένων της Νορβηγίας, Ισλανδίας και Λιχτενστάϊν) με πτυχίο Ιατρικής από πανεπιστήμιο των χωρών αυτών έχουν το δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμα του Ιατρού σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ζητούν την αναγνώριση πτυχίου και πάρουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος από την αρμόδια κρατική υπηρεσία.

Λίστα με διευθύνσεις των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκεται στο Γραφείο Διασύνδεσης της Ιατρικής Σχολής Π.Κ.



Γλώσσα



Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέτει επισήμως προϋποθέσεις σχετικά την επάρκεια της γλώσσας. Όμως, ο κάθε εργοδότης λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το θέμα αυτό. Εξάλλου είναι αυτονόητο, ένας γιατρός να μην μπορεί να εξασκεί το επάγγελμα, χωρίς να γνωρίζει επαρκώς την γλώσσα της χώρας. Άρα, όσοι θέλουν να μεταβούν στο εξωτερικό για την ειδικότητα, πρέπει να φροντίσουν έγκαιρα για την εκμάθηση της αντίστοιχης γλώσσας. Απόκτηση διπλώματος της ξένης γλώσσας είναι επιθυμητή.



Βιογραφικό σημείωμα



Στις χώρες που εφαρμόζουν ανοιχτό σύστημα επιλογής, δηλαδή εκεί που προκηρύσσονται οι θέσεις για ειδικότητα, η επιλογή των υποψηφίων γίνεται με ανταγωνιστικό τρόπο. Άρα - δεδομένου ότι η ελάχιστη προϋπόθεση για διεκδίκηση μιας τέτοιας θέσης είναι το πτυχίο της Ιατρικής – καλό θα ήταν, το βιογραφικό του υποψήφιου να αναφέρει όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες, όπως

-          Κλινική Εμπειρία

-          Ερευνητική Εμπειρία

-          Παρουσιάσεις

-          Δημοσιεύσεις

-          Συμμετοχή σε σεμινάρια

-          Εθελοντική υπηρεσία

-          Ξένες Γλώσσες

-          Γνώσεις Η/Υ

-          Συστάσεις



Υλικό για το πώς γράφεται ένα ιατρικό βιογραφικό σημείωμα υπάρχει στο Γραφείο Διασύνδεσης. Επίσης, το ΓΔ της Ιατρικής Σχολής διοργανώνει τακτικά σεμινάρια πάνω σε αυτό το θέμα.



Συστάσεις



Όσο καλό και να είναι ένα βιογραφικό σημείωμα, είναι τελείως ανθρώπινο ότι ο εργοδότης προτιμάει έναν υποψήφιο της εκάστοτε χώρας τον οποίο πιθανόν τον γνωρίζει ή τουλάχιστον γνωρίζει το όνομα που βλέπει σε μια συστατική επιστολή.

Όλοι οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Π.Κ. έχουν πολύχρονη εμπειρία στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους φοιτητές τους. Προϋπόθεση είναι βέβαια, να γνωρίζουν τον φοιτητή/ τη φοιτήτρια και να έχουν αποκτήσει καλή εντύπωση για το συγκεκριμένο άτομο.

 


Συμβουλές προς τους φοιτητές – νέους γιατρούς




Για την εκμάθηση της γλώσσας, την εξάσκησή της, καθώς και για να βελτιώσετε τις πιθανότητες πρόσληψής σας, σκεφθείτε τα ακόλουθα.



·         ERASMUS

Εάν είστε φοιτητής, μπορείτε να πάτε για ένα εξάμηνο ή -ακόμα καλύτερα - για ένα χρόνο στο εξωτερικό μέσα από τα προγράμματα ανταλλαγής Σωκράτης/ ERASMUS.

Τα οφέλη είναι πολλά. Θα αποκτήσετε μεγαλύτερη άνεση στη γλώσσα, θα γνωρίσετε ανθρώπους, θα μάθετε να προσαρμόζεστε σε νέες καταστάσεις κλπ.

Επίσης μπορείτε στο τέλος της κλινικής άσκησης να ζητήσετε μια συστατική επιστολή η οποία μπορεί να είναι καθοριστική όταν θα είστε υποψήφιος για μια θέση ειδικότητας αργότερα.



·         Κλινική άσκηση σαν “free mover”

Η Ιατρική Σχολή του Π.Κ. ναι μεν έχει συνάψει συνεργασίες με πολλά πανεπιστήμια της ΕΕ, αλλά πιθανόν όχι με πανεπιστήμια στη χώρα ή στην πόλη που προτιμάτε. Επίσης, δεν συνεργάζονται οι Ιατρικές Σχολές της Μεγάλης Βρετανίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγών ERASMUS. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα, ένα μέρος της κλινικής άσκησης να γίνει στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι ο φοιτητής πρέπει να αναλάβει προσωπικές πρωτοβουλίες για να οργανώσει το χρονικό διάστημα αυτό.



·         Διδακτορικό

Σκεφθείτε επίσης το θέμα του διδακτορικού. Στη Γερμανία π.χ. σχεδόν όλοι οι φοιτητές Ιατρικής εκπονούν διδακτορική εργασία που τους εξασφαλίζει τον τίτλο Dr.med. (Στη Γερμανία σε αρκετές αγγελίες θέσεων το διδακτορικό αποτελεί προϋπόθεση.) Το ιδανικό θα ήταν να κάνετε το διδακτορικό στη χώρα που θέλετε να εκπαιδευτείτε στην ειδικότητα. Στο διάστημα του ERASMUS μπορείτε να ερευνήσετε τη δυνατότητα αυτή.



·         Ενεργοποίηση γνωριμιών, συστάσεις

Άκρως σημαντικό για την εύρεση εργασίας σήμερα είναι να ενεργοποιήσετε όλες τις γνωριμίες και διασυνδέσεις σας, π.χ. μέσα από το ERASMUS («ΔΙΚΤΥΩΣΗ»). Επίσης, μην διστάζετε να απευθυνθείτε στους καθηγητές σας και να ζητήσετε την υποστήριξή τους.





Περισσότερες πληροφορίες, διευθύνσεις, δικτυακούς τόπους κλπ. υπάρχουν στο Γραφείο Διασύνδεσης της Ιατρικής Σχολής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου